RÄÄTÄLÖIDYT OPINTO- / VIRKISTYS- / RETRIITTI-  PÄIVÄT

 

Järjestämme ora et labora ?henkisiä päiviä yhdestä päivästä viikonvaihteen mittaisiin tapahtumiin.

Päivät rakentuvat yhteisistä hetkipalveluista, aterioista sekä vaellus / työnteko / opiskelu / hiljaisuuden  ?jaksoista kanssanne sovitulla tavalla.

 

Päivän kestoiseen tilaisuuteen max osallistujamäärä 20 henkeä.

Yövyttäessä max osallistujamäärä 10 henkeä.

 

Ota yhteyttä!

Eeva ? gsm 044 5600080

Esimerkkejä opetuspainotteisten SanDamianoRetriittien teemoista


Messu ja pääsiäisen salaisuus 

Perehtyessämme liturgian teologiaan etsimme luterilaisen jumalanpalveluselämän juuriia. Kurssin tavoitteena on syventää käsitystä siitä, mistä messussa on perimmältään kysymys. Pohdimme messun ja pääsiäisen syvää yhteyttä. Pyrimme siihen, että pääsiäisen salaisuus välittyy osanottajilleen niin pääsiäisajan kuin muidenkin kirkkovuoden ajan messuissa.


Kristillinen rukous  

Kristillinen rukousperinne on alusta asti rakentunut Vanhan testamentin psalmien varaan ja niitä resitoimalla kristityt ovat kautta kristikunnan historian suunnanneet rukoushuokauksensa Luojansa puoleen. Millaisen spiritualiteetin tulkkeja psalmit ovat ja voiko nykyajan ihminen yhä tänäänkin pukea ilonsa ja surunsa sanoiksi psalmien sanoin? 


Hetkipalvelukset kristillisen identiteetin luojana ja vahvistajana

Tutkimme läntisen kristikunnan hetkipalveluperinnettä ja sen benediktiinisiä juuria. Läntisen kristikunnan hengellisen elämän keskeinen tukijalka, päivän aikana olevat hetkipalvelut, perustuvat benediktiiniläiseen luostarisääntöön. Kurssilla perehdytään hetkipalveluperinteeseen ja sen benediktiiniläisiin juuriin. Kurssin oheismateriaalina on Pyhän Benedictuksen luostarisääntö, jonka avulla perehdytään hetkipalveluksissa käytettyjen tekstien, meditaation, psalmirukouksen ja kontemplaation taustaan ja merkitysteen. Päivittäiset hetkipalvelukset ovat vuosisatoja rakentaneet luostarien, yhteisöjen ja yksittäisten kristittyjen identiteettiä. Pystyisivätkö ne tähän myös tämän päivän Suomessa niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten kohdalla?


Tosi ihminen - itsetuntemus ja Jumala-tuntemus

?Sinä olit minun sisälläni, mutta minä itse ulkopuolellani ja sieltä sinua myös etsin.? Näillä rukousmuotoon puetuilla sanoilla kirkkoisä Augustinus kuvaa, kuinka Jumalan etsiminen ja oman perimmäisen minuuden etsiminen liittyvät toisiinsa. Mystiikan teologian vuosisataisen valtavirran mukaan itsetuntemus ja Jumala-tuntemus liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Kun etsimme Jumalaa, etsimme tietämättämme myös itseämme. Kun etsimme itseämme, etsimme tietämättämme myös Jumalaa. Kurssilla perehdytään tämänkaltaisiin kristillisestä ihmiskäsityksestä kumpuaviin jumalallisiin maisemiin etenemällä Raamatusta alkaen keskiajan kautta reformaatioon.


Työ, köyhyys ja kohtuullisuus

Varhaiset fransiskaanit kieltäytyivät ottamasta rahapalkkaa tekemästään työstä. He elivät Jeesuksen Vuorisaarnaan perustuvassa ?pyhässä huolettomuudessa?. Onko tässä radikaalissa elämäntavassa, joka aikanaan räjähdysmäisen nopeasti saavutti suurta suosiota ympäri Eurooppaa, jotakin annettavaa rahan tuomiin haasteisiin ja ongelmiin tänä päivänä. Voiko kohtuuteen perustuvaa fransiskaanista elämää elää todeksi myös tämän päivän kulutusyhteiskunnassa ja millaista se tänään voisi olla?

Hengellinen ystävyys

Yhteisöllisyyden ja ystävyyden merkitys nykyihmiselle. Paneudumme aihepiiriin kristillisen kirjallisuuden klassikon Hengellisestä ystävyydestä (Aelred Rievaulainen) kirjan avulla.

Pyhiinvaellus

Kristillisen pyhiinvaelluskulttuurin raamatulliset tulkinnat johdattelevat meidät pienille vaellusretkille luomakunnan keskelle. Vaellus päättyy aina Herran pyhään ehtoolliseen.