Tapahtuu pian

 

Retriitti

Hilda-illat

Opetus/matkat/kurssit

 

PYHIINVAELLUSMATKA ASSISIIN 19.-26.9.2016

ASSISI, TREVI, CRECCIO, GUBBIO

Oppaina dosentti Pauli Annala, teologian maisteri Eeva V. Annala sekä kappalainen Antti Kruus.

Matkamme on ennen kaikkea pyhiinvaellus Assisiin, Umbriaan, Italian vihreään sydämeen, pyhän Franciscuksen kaupunkiin. Matkan teemoja ovat pyhän Franciscuksen elämä ja merkitys, mutta myös mm. jumalanpalveluselämä, rukous, pyhiinvaellus, kristillinen taide, ekumenia, kirkon traditio, kirkon pyhät ihmiset.

Pyhiinvaellus jäsentyy päivittäisistä rukoushetkistä ja messuista. Assisin kohteet käymme kronologisesti seuraten Franciscuksen elämänvaiheita unohtamatta Assisin toista merkittävää pyhimystä, pyhää Klaaraa.

Opastuksesta vastaa Suomen huomattavin Franciscus tutkija, dosentti Pauli Annala. Pauli ja Eeva Annala ovat asuneet perheensä kanssa monta kuukautta Assisissa ja vierailleet siellä useasti. Antti Kruus on järjestänyt lukuisia pyhiinvaelluksia Italiaan ja Assisiin vuodesta 1997 alkaen.

Hotellimme on Assissa historiallisessa keskustassa nimeltään La Rocca.

Tutustumiskohteet ja matkan rakenne on valittu huolella. Matkaan sisältyy kaksi bussiretkeä läheisiin franciskaanisiin kohteisiin kuten Gubbio ja Greccio. Myös peinteistä pyhiinvaellusta, eli jalkaisin vaeltamista sisältyy ohjelmaan. Matkalla on mahdollisuus syventää opittua kyselytuntien avulla.

Matkan hinta n. 1050 ? (2hh), yhden hengen huoneen lisä n. 150 euroa.

Sisältää mm.

Norwegian suorat lennot Helsinki-Rooma-Helsinki

Bussikuljetukset Rooma-Assisi-Rooma, Fiumicinon lentokenttä

Puolihoidon, aamupalan lisäksi joka päivä toinen ateria kuuluu matkan hintaan

Kaksi bussiretkeä: Treviin ja Greccioon sekä Gubbioon

Sisäänpääsymaksut, uudet kaupunkimaksut

Majoituksen kahden tai yhden hengen huoneessa

Opastuksen, runsaan ohjelman luentoineen, hetkipalveluksineen ja messuineen

Opaskirjasen

Tiedustelut ja Ilmoittautuminen:

Antti Kruus

[email protected]

040 5460 844

Huomio! Matka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

KURSSIT 2016 

  

HETKIPALVELUS kristillisen identiteetin luojana ja vahvistajana (2 op) 

17.-19.10. 2016

Tutkimme läntisen kristikunnan hetkipalveluperinnettä ja sen benediktiinisiä juuria. Läntisen kristikunnan hengellisen elämän keskeinen tukijalka, päivän aikana olevat hetkipalvelut, perustuvat benediktiiniseen luostarisääntöön. Kurssilla opiskellaan Pyhän Benedictuksen luostarisääntöä (on suomennettu), jonka avulla perehdytään hetkipalveluksissa käytettyjen tekstien, meditaation, psalmirukouksen ja kontemplaation taustaan ja merkitykseen. Päivittäiset hetkipalvelukset ovat vuosisatoja rakentaneet luostarien, yhteisöjen ja yksittäisten kristittyjen identiteettiä. Pystyvätkö ne tähän myös tämän päivän Suomessa niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten kohdalla? 

Opettaja dos. Pauli Annala

    

Kurssimaksu: 150 euroa

Täysihoito: 130-180 euroa (1-2 hh)


Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

tai 044 5600080

sandamiano.fi

RÄÄTÄLÖIDYT OPINTO- / VIRKISTYS- / RETRIITTI-  PÄIVÄT

 

Järjestämme ora et labora ?henkisiä päiviä yhdestä päivästä viikonvaihteen mittaisiin tapahtumiin.

Päivät rakentuvat yhteisistä hetkipalveluista, aterioista sekä vaellus / työnteko / opiskelu / hiljaisuuden  ?jaksoista kanssanne sovitulla tavalla.

 

Päivän kestoiseen tilaisuuteen max osallistujamäärä 20 henkeä.

Yövyttäessä max osallistujamäärä 10 henkeä.

 

Ota yhteyttä!

Eeva ? gsm 044 5600080

Esimerkkejä opetuspainotteisten SanDamianoRetriittien teemoista

 

Pääsiäisen salaisuus 

Perehtyessämme liturgian teologiaan etsimme luterilaisen jumalanpalveluselämän juuria. Kurssin tavoitteena on syventää käsitystä siitä, mistä messussa on perimmältään kysymys. Pohdimme messun ja pääsiäisen syvää yhteyttä. Pyrimme siihen, että pääsiäisen salaisuus välittyy osanottajilleen niin pääsiäisajan kuin muidenkin kirkkovuoden ajan messuissa.

Kristillinen rukous  

Kristillinen rukousperinne on alusta asti rakentunut Vanhan testamentin psalmien varaan ja niitä resitoimalla kristityt ovat kautta kristikunnan historian suunnanneet rukoushuokauksensa Luojansa puoleen. Millaisen spiritualiteetin tulkkeja psalmit ovat ja voiko nykyajan ihminen yhä tänäänkin pukea ilonsa ja surunsa sanoiksi psalmien sanoin? 

Hetkipalvelukset kristillisen identiteetin luojana ja vahvistajana

Tutkimme läntisen kristikunnan hetkipalveluperinnettä ja sen benediktiinisiä juuria. Läntisen kristikunnan hengellisen elämän keskeinen tukijalka, päivän aikana olevat hetkipalvelut, perustuvat benediktiiniläiseen luostarisääntöön. Kurssilla perehdytään hetkipalveluperinteeseen ja sen benediktiiniläisiin juuriin. Kurssin oheismateriaalina on Pyhän Benedictuksen luostarisääntö, jonka avulla perehdytään hetkipalveluksissa käytettyjen tekstien, meditaation, psalmirukouksen ja kontemplaation taustaan ja merkitysteen. Päivittäiset hetkipalvelukset ovat vuosisatoja rakentaneet luostarien, yhteisöjen ja yksittäisten kristittyjen identiteettiä. Pystyisivätkö ne tähän myös tämän päivän Suomessa niin kirkon työntekijöiden kuin seurakuntalaisten kohdalla?

Tosi ihminen - itsetuntemus ja Jumala-tuntemus

?Sinä olit minun sisälläni, mutta minä itse ulkopuolellani ja sieltä sinua myös etsin.? Näillä rukousmuotoon puetuilla sanoilla kirkkoisä Augustinus kuvaa, kuinka Jumalan etsiminen ja oman perimmäisen minuuden etsiminen liittyvät toisiinsa. Mystiikan teologian vuosisataisen valtavirran mukaan itsetuntemus ja Jumala-tuntemus liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Kun etsimme Jumalaa, etsimme tietämättämme myös itseämme. Kun etsimme itseämme, etsimme tietämättämme myös Jumalaa. Kurssilla perehdytään tämänkaltaisiin kristillisestä ihmiskäsityksestä kumpuaviin jumalallisiin maisemiin etenemällä Raamatusta alkaen keskiajan kautta reformaatioon.

Työ, köyhyys ja kohtuullisuus

Varhaiset fransiskaanit kieltäytyivät ottamasta rahapalkkaa tekemästään työstä. He elivät Jeesuksen Vuorisaarnaan perustuvassa ?pyhässä huolettomuudessa?. Onko tässä radikaalissa elämäntavassa, joka aikanaan räjähdysmäisen nopeasti saavutti suurta suosiota ympäri Eurooppaa, jotakin annettavaa rahan tuomiin haasteisiin ja ongelmiin tänä päivänä. Voiko kohtuuteen perustuvaa fransiskaanista elämää elää todeksi myös tämän päivän kulutusyhteiskunnassa ja millaista se tänään voisi olla?

Hengellinen ystävyys

Yhteisöllisyyden ja ystävyyden merkitys nykyihmiselle. Paneudumme aihepiiriin kristillisen kirjallisuuden klassikon Hengellisestä ystävyydestä (Aelred Rievaulainen) kirjan avulla.

Pyhiinvaellus

Kristillisen pyhiinvaelluskulttuurin raamatulliset tulkinnat johdattelevat meidät pienille vaellusretkille luomakunnan keskelle. Vaellus päättyy aina Herran pyhään ehtoolliseen.