Lyhyt matkaopas: Italia

Pizzan, pastan ja viinin saapasmaa Italia on tullut tunnetuksi herkullisesta ruokakulttuuristaan, mutta myös henkeäsalpaavista nähtävyyksistään. Rooman Colosseum, Milanon muotimekka, Pompeijin historiallinen kaupunki, romanttinen Venetsia ja helteinen Sisilia houkuttavat miljoonia matkailijoita Italiaan ympäri maailmaa.

Tietoa Italiasta

Väkiluku: 60,36 miljoonaa

Pinta-ala: 301 338 km2

Pääkaupunki: Rooma

Valtiomuoto: tasavalta (maan sisällä sijaitsevat itsenäiset valtiot: Vatikaani ja San Marino)

Viralliset kielet: Italia, englantia puhutaan jonkin verran suuremmissa kaupungeissa, maaseudulla ei juurikaan

Naapurimaat: Ranska, Sveitsi, Liechtenstein, Itävalta ja Slovenia

Suuntanumero: +39

Valuutta: euro

Aikavyöhyke: UTC +1

Kulttuuri

Etelä-Euroopassa Adrianmeren ja Välimeren rannikolla sijaitseva Italia on herkullisen ruoan, maukkaan viinin, historiallisen arkkitehtuurin ja lämpimän sosiaalisen kulttuurin maa. Saapasmaana tunnetuksi tulleen Italian väestöstä suurin osa on katolilaisia ja uskonto näkyy monen italialaisen elämässä päivittäin. Paavin kotipaikkana tunnettu Vatikaani – vaikkakin itsenäinen valtio – sijaitsee myös Rooman kaupungin sisällä.

Italia sopii monille eri matkailijoille, sillä maasta löytyy aktiviteetteja moneen eri makuun. Italian rannikon upeat rannat vetävät puoleensa auringonpalvojia, sympaattiset maaseudut taas rentoutujia sekä historialliset kohteet vanhoine kirkkoineen, luostareineen ja museoineen taas kulttuurinnälkäisiä matkalaisia.

Italia sopii sekä lapsiperheille, pariskunnille että kaveriporukoille. Pariisin ohella yksiä maailman suosituimmista romanttisista lomakohteista on Venetsia sekä Romeon ja Julian kotikaupunkina tunnettu Verona.

Italiaan matkustaminen

Sekä kotimaiset että ulkomaalaiset lentoyhtiöt lentävät useisiin italialaisiin kaupunkeihin. Suoria lentoja lennetään paljon esimerkiksi Helsingistä. Myös Ryanair lentää Helsingin ulkopuolisista kaupungeista esimerkiksi Milanoon ja Bergamoon. Menopaluu-lentoja voi löytyä matkailukauden ulkopuolella jopa alle sadalla eurolla. Kesä-elokuussa sekä juhlapyhien aikaan lennot ovat kalliimpia. Lentämisen lisäksi Italiaan voi matkustaa Euroopan läpi myös autolla tai junalla.

Hintataso ja turvallisuus

Italia on hintatasoltaan Suomea huomattavasti edullisempi, vaikka suosituissa turistikohteissa esimerkiksi majoitus ja ravintolat voivat olla kalliimpia, ja kohota jopa Suomen hintoja kalliimmaksi. Pienissä kaupungeissa majoittuminen, syöminen ja matkustaminen on todella edullista.

Yleisesti ottaen Italia on turvallinen maa. Taskuvarkaita liikkuu paljon erityisesti suosituilla turistialueilla, joten omista tavaroista kannattaa pitää huolta. Italiassa esiintyy jonkin verran myös maanjäristyksiä. Liikenne on Suomeen verrattuna sekasortoista ja onnettomuuksia sattuu usein. Autolla ajettaessa ja yleisesti ottaen liikenteessä kuljettaessa erityistä valppautta suositellaan.