Nähtävyydet Italiassa: San Damianon kirkko

San Damiano on 1100-luvulla rakennettu kirkko ja luostari, joka sijaitsee Assisin kaupungissa Umbrian alueella Perugian maakunnassa Italiassa. Kirkko on rakennettu jo 1100-luvulla ja siitä tuli Saint Claren ritarikunnan ensimmäinen luostari. Tämän luostarin ympärille myös Saint Clare rakensi oman yhteisönsä.

Kirkon historiaa

San Damianon kirkko on siinä mielessä mielenkiintoinen nähtävyys, että fransiskaanimunkkien mukaan siellä tapahtui vuonna 1205 ihme. Heidän lähteidensä mukaan Pyhä Franciscus vastaanotti kirkossa oleskellessaan sanan itse Kristukselta.

Tarinan mukaan Pyhä Franciscus oli saapunut mietiskelemään maaseudulle. Hän saapui tuolloin tuhon partaalla olevan vanhan San Damianon kirkon läheisyydelle, jossa kuin Pyhän Hengen ohjaamana Pyhä Franciscus astui sisään kirkkoon rukoilemaan. Polvistuessaan ristiinnaulitun Kristuksen ikonisen kuvan eteen, hän tunsi sisällään valtavaa hengellistä lohtua kyynelten purskahtaessa hallitsemattomasti hänen silmiinsä. Kun Pyhä Franciscus sitten käänsi katseensa Herran ristiin, hän kuuli äänen laskeutuvan alas ristiltä, mainiten kolme kertaa hänen nimensä, joka sanoi: “Franciscus, mene ja korjaa kirkkoni, joka on, kuten voit nähdä, täysin tuhon oma!”

Kuultuaan tämän Pyhä Franciscus vapisi ja tunsi sydämessään tämän jumalallisen kielen voiman. Palatessaan järkiinsä, hän päätti seurata tuota jumalallista kehotusta ja keskitti kaiken aikansa ja voimansa raunioituneen kirkon korjaamiseksi. Vaikka Pyhä Franciscus myöhemmin ymmärsi, että jumalallinen viesti oli tarkoittanut pikemminkin koko katolisen kirkon yhtenäistämistä, San Damianon kirkko oli kasvanut uuteen uskoonsa.

Kirkon tyyli

Itse kirkon tyyli on hyvin perinteinen; sen julkisivu muistuttaa suomalaisille mökkiä, jonka sisäänkäyntiä edeltää lyhyt portiikki. Holvikaaren yläpuolta koristaa monille katolilaisille kirkoille ja luostareille tunnusomainen pyöreä ruusuikkuna. Sisätiloista voidaan löytää kappeli, jonka alttarilla lepää puinen krusifiksi. Krusifiksi on italialaisen veistäjä Innocenzo da Petralian kirkolle tekemä työ vuodelta 1637.

Matkailijat pääsevät vierailemaan tänä päivänä sekä San Damianon kirkossa että ihastelemaan kuuluisaa San Damianon ristiä, joka voidaan löytää koristamasta Saint Claren basilikaa. Kirkosta löytyy myös uskonnollisia taideteoksia. Yksi kuuluisimmista matkailijoiden suosiossa olevista taideteoksista on 1400-luvulta peräisin oleva fresko, Madonna with Child between St. Damian and Rufinus. Vuonna 2000 San Damianon kirkosta tuli myös osa Unescon maailmanperintökohteita.