Nähtävyydet Italiassa: Saint Claren basilika

Saint Claren basilika (italiaksi Basilica di Santa Chiara) on italialaiseen Perugian maakunnassa sijaitsevaan Assisin kaupunkiin rakennettu uskonnollinen nähtävyys ja kirkko. Basilika on Pyhän Klaara Assisilaisen; Franciscus Assisilaisen seuraajan ja köyhien naisten ritarikunnan – joka tunnetaan nykyään klarissalaisina – muistoksi perustettu kirkko. Basilikan sisältä löytyvät myös itse Pyhän Klaaran jäännökset.

Milloin kannattaa matkustaa?

Koska Pyhän Klaaran juhlaa vietetään koko kirkossa 11. elokuuta, on elokuun alku mitä loistavin aika vierailla tässä kuuluisassa basilikassa ja samalla nauttia myös hengellisen juhlan tunnelmasta. Assisin sää on kesäkuukausina lämmin ja usein kuuma, joten matkaan kannattaa varautua aurinkorasvalla, hatulla ja viileillä kevyillä vaatteilla.

Vuoden kuumimmat helteet välttääkseen Assisiin voi matkustaa myös keväällä tai myöhään syksyllä, jolloin myös kiireisin matkailukausi on helpottumassa, hinnat alhaisempia ja jonotusajat suosittuihin nähtävyyksiin lyhyemmät.

Suomesta Assisiin pääsee lentämällä Perugiassa sijaitsevalle San Francesco d’Assisin lentokentälle. Saint Claren basilikan lisäksi kaupungista löytyy runsaasti muita historiallisia nähtävyyksiä. Pyhän Franciscuksen basilika, San Damianon kirkko ja muut alueen fransiskaanikohteet kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Myös Assisin läheisyydessä sijaitseva Greccion seimi on tunnettu pyhiinvaelluksistaan.

Basilikan historiaa ja jäännösten löytäminen

Saint Clasen basilikan rakentaminen alkoi Filippo Campello -nimisen arkkitehdin johdolla. Campello tunnettiin yhtenä aikansa merkittävimpänä arkkitehtina, joten kyseessä oli myös mittakaavaltaan erittäin tärkeä rakennus. Historiankirjojen mukaan 11. elokuuta vuonna 1253 kuolleen Pyhän Klaaran jäännökset siirrettiin San Giorgion kappelista Saint Claren basilikaan seitsemän vuotta tämän kuoleman jälkeen, lokakuussa 1260. Myös Pyhä Agnes on haudattu Saint Claren basilikaan.

Pyhän Klaaran hauta pysyi kuitenkin visusti piilossa uteliailta silmiltä jopa kuuden vuosisadan ajan; samalla tapaa kuin hänen edeltäjänsä, Pyhän Franciscuksen, jäänteet. Hauta löydettiin vasta vuonna 1850, useita vuosisatoja kestäneen etsinnän jälkeen. Saman vuoden syyskuussa hauta paljastettiin ja avattiin yleisölle. Vaikka vuosisatojen saatossa ruumis oli pahoin kärsinyt, Pyhän Klaaran luuranko oli edelleen täydellisesti säilynyt.

29. syyskuuta vuonna 1872 silloinen arkkipiispa Pecci (joka nimettiin myöhemmin paaviksi) päätti siirtää pyhimyksen luut Saint Claren basilikan kryptaan, joka oli pystytetty juuri niitä varten. Tänä päivänä pyhän Klaaran jäännökset ovat edelleen nähtävissä Saint Claren basilikassa.