Italian sisällä matkustaminen

Italia on kulttuurinsa, ruokansa, juomansa ja nähtävyyksiensä ansiosta todella monipuolinen maa. Pohjois-Italian vilkkaat kaupunkikohteet eroavat paljon Keski-Italian upeista maaseuduista ja Etelä-Italian lämpimistä rantakohteista, joten nähtävää ja koettavaa riittää koko maassa.

Tästä syystä monet matkailijat vuokraavat maahan saapuessaan auton ja lähtevät tutustumaan maahan oma-aloitteisesti. Myös junalla liikkuminen Italian läpi on helppoa ja maa houkuttelee mukaansa monia “interreilaajia” eli Interrail-junalipuilla matkustavia matkailijoita.

Lentomatkustaminen Italian sisällä

Italian sisällä matkustaminen on monipuolisesta liikenneverkosta johtuen varsin helppoa. Matka taittuu helposti sekä autolla että junalla tai vaikka pyörällä. Koska saapasmaana tunnetuksi tullut Italia on yksi maailman suosituimmista matkakohteista, myös monet kansainväliset halpalentoyhtiöt tarjoavat Italian sisällä edullisia lentoja. Halpalentoyhtiöistä esimerkiksi EasyJet ja Ryanair lentävät useisiin italialaisiin kohteisiin myös maan sisällä. Tarkkana kannattaa pysyä myös paikallisen Alitalia-lentoyhtiön kanssa, joka tarjoaa monipuolisia lentoja useisiin italialaisiin kaupunkeihin.

Junalla matkustaminen Italian sisällä

Italiassa junalla matkustaminen on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Edullisimpia matkoja tarjoavat Regionale- ja IC-junat. Esimerkkinä lippujen hinnoista on suosittu junareitti historiallisesta Roomasta romanttiseen Venetsiaan. Itse matka kestää noin neljä tuntia ja maksaa aikuiselta noin 40–60 euroa. Samalla matkailijan on kuitenkin pidettävä mielessä, että junien aikataulut eivät aina pidä paikkaansa ja junat voivat olla usein hyvinkin huonokuntoisia. Kaikki junaliput eivät myöskään sisällä paikkavarausta, joten junaan kannattaa saapua hyvissä ajoin.

Bussilla Italian läpi

Italiasta löytyy myös lukuisia bussifirmoja, joilla pääsee junista ja lennoista poiketen myös pieniin idyllisiin maalaiskyliin. Bussien hinnat eivät kuitenkaan välttämättä ole aina junia edullisempia ja matkat voivat kestää huomattavasti pitempään, joten bussilla matkustamista kannattaa suunnitella etukäteen. Lippu on mahdollista ostaa heti ennen matkaa, mutta pitkien matkojen busseissa lippu kannattaa varata etukäteen, sillä suositut reitit ovat usein täynnä.

Autolla seikkaillen

Paras vaihtoehto liikkua vapaasti paikasta toiseen on auto. Liikennekulttuuri Italiassa poikkeaa kuitenkin huomattavasti Suomesta, joten tien päällä autoilijan kannattaa olla tarkkana. Erityisen huolettomasti ajavat mopot ja skootterit, joten näiden hurjapäiden menoa kannattaa seurata tarkkaan. Useimmissa tapauksissa pelkkä maalaisjärki ja paikallisten liikennesääntöjen noudattaminen kuitenkin riittävät.