Italian nähtävyydet: Assisin kuuluisat kirkot

Assisi on erityisesti historiallisista kirkoistaan ja pyhiivaelluksistaan tunnettu kaupunki, joka sijaitsee Italian keskiosassa Umbriassa, Perugian maakunnassa. Pienessä kaupungissa asuu tilastojen mukaan vähän alle 30 000 asukasta. Assisi sijaitsee Perugian ja Folignon välissä. Kaupunkiin pääsee matkustamaan autolla E45-tietä pitkin, junalla Perugia–Foligno–Rooma-reitin kautta sekä lentäen lähimmälle lentokentälle, joka sijaitsee Perugiassa.

Assisi on tullut tunnetuksi 50–45 eKr. syntyneen latinankielisen runoilijan Propertiuksen syntymäpaikkana. Lisäksi kaupunki tunnetaan fransiskaanien veljeskunnan perustajan, Pyhän Franciscus Assisilaisen kotikaupunkina. Myös pyhä Klaara Assisilainen, joka tunnetaan köyhien sisarten ritarikunnan eli klaaralaisten perustajana, on haudattu kaupungissa sijaitsevaan Saint Claren basilikaan. Myös 1800-luvulla syntynyt Mater dolorosan pyhä Gabriel on kotoisin Assisista.

Top 8 kirkkoa, joissa kannattaa vierailla

1. Pyhän Franciscus Assisilaisen basilika: Fransiskaaniluostari, jonka rakentaminen aloitettiin Pyhän Franciscuksen kanonisoinnin jälkeen vuonna 1228, ja joka valmistui vuonna 1253. Basilika on jaettu kahteen osaan; alakirkkoon ja yläkirkkoon. Rakennus vaurioitui voimakkaasti Umbrian maanjäristyksessä vuonna 1997. Maanjäristyksen aika osa holvista romahti ja raunioihin menehtyi yhteensä neljä kirkon sisällä ollutta ihmistä.

2. Santa Maria Maggiore: Kaikkein vanhin edelleen olemassa oleva kirkko Assisissa.

3. San Rufinon katedraali: erityisesti fransiskaaneille tällä kirkolla on ollut vuosien saatossa tärkeä merkitys, sillä niin itse Pyhä Franciscus Assisilainen kuin Pyhä Klaarakin on kastettu tässä nimenomaisessa kirkossa.

4. Pyhän Klaaran basilika: kirkko, joka on rakennettu ja saanut nimensä myös klaaralaisen sisarkunnan perustajan, Pyhän Klaaran mukaan. Basilikan kryptan sisältä löytyvät myös tämän pyhimyksen jäännökset.

5. Santa Maria degli Angelin basilika: Ympäröi fransiskaanien pyhimpää kirkkoa Porziuncolaa. Tässä basilikassa nuori Franciscus ymmärsi kutsumuksensa luopuen vanhasta elämästään ja aloitti näin uskonnollisen liikkeen, jonka tunnemme tänä päivänä fransiskaanien veljeskuntana.

6. Chiesa Nuova: tämä kirkko on rakennettu siihen paikkaan, jossa Pyhän Fransciscuksen vanhemmat ovat oletettavasti asuneet.

7. Santo Stefano: Santa Maria Maggioren jälkeen yksi Assisin vanhimmista kirkoista.

8. San Damiano: luostari ja kirkko, joka tunnetaan erityisesti paikkana, jossa Pyhä Klaara ja hänen perustamansa uskonnollinen yhteisö, klaaralaiset, asuivat. Tässä kirkossa myös itse Pyhä Franciscus kuuli Kristuksen äänen, joka sai hänet rakentamaan uudelleen jo kertaalleen raunioituneen kirkon.