Italiaan matkustaminen ja korona

Euroopassa erityisesti Italia on kärsinyt rajuja seurauksia Kiinan Wuhanista maailmalle levinneen koronaviruksen takia. Kevät meni mustia lukuja seurattaessa, mutta matkailukauden avautuessa kesäkuun alussa maa alkoi hiljalleen avata oviaan myös muille eurooppalaisille matkailijoille. Kesä on Italiassa sujunut rauhallisesti ja maa on pysynyt pitkään myös Suomen vihreällä valon maiden joukossa.

Maahantulo

Schengen-maista saapuvat matkustajat ovat päässeet matkustamaan Italiassa suhteellisen vapaasti koko kesän ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että maahan saapuvilla matkustajilla ei tarvitse olla erityistä syytä maahan saapumiselle, tavallinen matkailu on sallittua ja näistä maista saapuvat matkustajat voivat saapua Italiaan ilman karanteenimääräystä.

Samalla matkailijoiden on kuitenkin muistettava, että maahantulon yhteydessä italialaiset viranomaiset voivat arvioida matkailijan terveyslomakkeella. Myös matkailijan matkaa koskevista yksityiskohdista voidaan tehdä tarvittaessa lisäselvityksiä.

Maahanpääsy voidaan myös estää siinä tapauksessa, että matkailija on vieraillut 14 päivän aikana maissa, jotka eivät kuulu Italian viranomaisten mukaan turvallisiin maihin. Tarkemmat maahantulosäännöt kannattaa aina tarkastaa sekä ennen matkan varaamista että muutamaa päivää ennen matkaa Italian ulkoministeriön verkkosivuilta.

Koronatilanne

Monissa Suomen sairaanhoitopiireissä koronatilanne on ollut vielä syksyn uuden tartunta-aallon aikana varsin rauhallista. Italiassa tartunnat ovat olleet hienoisessa nousussa syyskuun alusta lähtien. Syyskuussa uusia tapauksia taltioidaan reilun tuhat päivässä, mikä ei ole yli 60 miljoonan asukkaan maassa vielä kovin hälyttävä luku. Suomen ulkoministeriö on kuitenkin jatkanut linjaansa, eikä ulkomaille matkustamista suositella kuin pakottavissa tilanteissa.

Rajoitukset Italiassa

Maahan saavuttaessa matkailijoiden on noudatettava paikallisen terveysviranomaisen antamia ohjeita. Esimerkiksi hengityssuojaimen käyttö on ollut jo pitkän aikaa pakollista kaikissa maan julkisissa kulkuvälineissä sekä julkisissa sisätiloissa, kuten ruokakaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa.

Matkalle mukaan kannattaa varata riittävästi hengityssuojaimia, joita on muistettava vaihtaa joka kerta, kun maski kastuu tai likaantuu sekä viimeistään neljän tunnin välein. Muihin ihmisiin on pyrittävä pitämään vähintään metrin väliä.

Myös lämpötilan mittauksia voidaan suorittaa esimerkiksi lentokentillä ja juna-asemilla. Oireilevien matkailijoiden on pysyttävä hotellissa tai muussa majoituksessa ja otettava yhteyttä joko omaan vakuutukseen, omalääkäriin tai Suomen suurlähetystöön Italiassa. Sairaana paikalliselle terveysasemalle ei tule suunnata ennen viranomaisen antamia ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta voi saada myös suoraan Italian terveysministeriöstä.